Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Valrörelsen 2018: liberalt angrepp på kristna friskolor

Ruben Agnarsson | 02 sep, 2018

Michael Verdichio, 25, är grävreporter på Göteborgsposten. I hans uppmärksammade journalistkärriär har hyllade gräv-reportage blandats med mysiga hemma hos-reportage på West pride.

I en hårt lanserad artikelserie i liberala Göteborgsposten har Verdichio nu tagit sig an den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile.

Till sin hjälp har han haft tre fotografer och en illustratör som tillsammans med Verdichio tecknar en karikatyr som för tankarna till dataspelet ”Drakar och demoner” eller TV4-programmet ”Det okända”.

Det förenklade temat i artiklarna är att elaka, vuxna män hotar små, oskydliga barn med djävulen så att de försöker ta livet av sig. Den som behöver hjälp efter att ha läst Verdichios skräckartiklar uppmanas att ringa till RFSL:s Stödmottagning.

 

Verdichios påståenden om självmordsförsök och psykisk ohälsa är allvarliga.

Utan att ha detaljinformation om ​den andliga ​och/eller psykosociala miljön i Hällebergsförsamlingen kan det konstateras att svepande och ogrundade anklagelser om självmordsförsök kan sätta igång de mörkaste krafter.

Verdichios slutsatser påminner om det virvarr av motsägelsefulla uppgifter om bibelskole-elevers påstådda psykiska problem som spreds i medier om Livets ord under 1980-talet, bland annat av sedemera SR-journalisten och RFSL-informatören Pether Öhlén.

Efter att han i en hel veckas tid fått framföra sina mörka synpunkter på Uppsala-församlingen i Ulf Elfvings ”Efter tre” i mars 1990, exploderade en bomb i Livets ords entré. Det skedde dagen efter sabotaget mot SVT-sändningen i samband med att den dåvarande församlingsmedlemmen Carola framförde sin låt i Melodifestivalen.

”Jag har träffat en före detta satanist, som blev omvänd, som berättade att han var med på det där. Han ville berätta vad som egentligen hade hänt. Det var en intressant historia. Men jag kände mig aldrig rädd”, sade Carola till Aftonbladet i februari 2003 med anledning av sabotaget mot hennes sång i SVT-sändningen.

För sina insatser belönades i alla fall Pether Öhlen så småningom med en statlig tjänst som producent på P4 Extra på Sveriges Radio – uppföljaren till Efter tre – och blev senare informationsansvarig på RFSL.

 

 

Det finns ett problem med den mörka bild som tecknas av Hällebergsskolan i GP. Skolinspektionens enkäter med elever och föräldrar på Hällebergsskolan visar nämligen att både elever och föräldrar i förskola och mellanstadium är både tryggare och mer nöjdare med skolan än riksgenomsnittet och att högstadiet också ligger bra till – strax under riksgenomsnittet.

Förklaringen till detta är enkel: de sakförhållanden och vittnesmål som Verdichio bygger huvuddelen i sina artiklar på, härrör från förra årtusendet – alltså från 1990-talet.

Skolan tycks alltså sedan länge redan ha tagit itu med en inskränkt samhällssyn och en osund sammanblandning mellan församlingsliv och skolverksamhet.

Nu – en vecka före riksdagsvalet – har dock de 25 år gamla uppgifterna fått största möjliga aktualitet. Som ett brev på posten kommer liberalernas Jan Björklund med tuffare krav om totalförbud mot religiösa friskolor.

Välkommen till valrörelse i Sverige 2018!