Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Barnövergrepp är ingen mänsklig rättighet

Ruben Agnarsson | 01 aug, 2018

Stockholm Pride pågår denna vecka som om ingenting har hänt, trots att festivalens ordförande sedan förra året under uppmärksammade former avgick i protest. Orsaken var Pride-styrelsens valhänthet gentemot två höga chefer på Pride-festivalen som för ett halvår sedan tvingades avgå sedan media avslöjat deras barnövergrepp.

Den ena Pride-chefen dömdes för våldtäkt av barn i januari 2011 och den andre anklagades för sexköp av en minderårig pojke. Båda fallen var kända inom Stockholm Pride, men de båda cheferna avskedades först sedan Dagens Nyheter uppmärksammat domen och misstankarna strax före jul 2017.

Avslöjandet skedde endast några månader efter att initiativtagaren till Växjö Pride dömdes i Växjö tingsrätt till 18 månaders fängelse för grovt barnpornografibrott, sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt övergrepp mot barn och kränkande fotografering. Mannen, som var socialdemokrat, var ansvarig för att på RFSL:s uppdrag hbtq-certifiera Svenska kyrkan.

Listan på barnövergrepp inom RFSL och Priderörelsen kan göras hur lång som helst. Pride festivalen vill gärna framstå som manifestation till stöd för mänskliga rättigheter. I denna kamp har de barn som utsatts för övergrepp tydligen ingen plats.