Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Ingen God jul i Jesu födelsestad

Ruben Agnarsson | 25 dec, 2017

Idag firar vi Jesu födelse. I Jesu födelsestad Betlehem är firandet snart ett minne blott. Här är nämligen kristna utrotningshotade. År 1950 bestod Bethlehem och omgivande byar av 86 procent kristna. Nu är andelen kristna snart nere i 10 procent.

På Västbanken har andelen minskat från fem till mindre än två procent på några decennier. I Jesu födelsestad finns det i dag endast 11.000 kristna. Orsaken till minskningen är densamma som i övriga Mellanöstern; kristna förföljs, trakasseras och förbjuds utöva sin tro. Miljoner kristna har flytt från Irak och Syrien på senare tid.

Växjöbiskopen Fredrik Modéus twittrade nyligen:”Lek med tanken att Jesus, Maria och Josef tvingades fly till Sverige” och pläderade för öppna gränser. Det är lovvärt. Men varför är Svenska kyrkan så tyst inför den förföljelse som gjort att så många av Jesu efterföljare drivs bort från Mellanöstern?

En rad muslimska länder i Mellanöstern toppar Open doors lista över länder med extrem förföljelse av kristna. Den palestinska myndigheten klättrar på listan för varje år och har nu endast ett tjugotal länder framför sig. Muslimska länder toppar även årets lista från "Reportrar utan gränser" över länder där journalister har svårast att verka. Juldekorationer och krucifix är förbjudna i Gaza och i april 2007 sprängdes den enda kristna bokhandeln och ett halvår senare mördades även bokhandlaren.

Det ligger självklart i sakens natur att kvarvarande kristna i Betlehem och på Västbanken anpassar sig till den muslimska majoritetens ståndpunkter. Det handlar om överlevnadsstrategi, att vara frimodig kristen skulle vara ett säkert sätt att – om inte förkorta – så åtminstone försvåra livet i en muslimskt dominerat territorium som Västbanken. För att nu inte tala om Hamas-kontrollerade Gaza.

Folkmordet på kristna i Mellanöstern är ingen prioriterad fråga för ledande svenska utrikespolitiker. Både Bildt och Wallström är beroende av muslimska länders stöd för sina internationella politiska karriärer. Ekonomisk maktpolitik och rädsla för terror påverkar i samma riktning. Då är det mer lukrativt och inställsamt att ge sig på Mellanösterns enda demokrati - Israel. I denna oheliga allians mellan muslimska diktaturer och västvärldens politiska ledare hamnar den kristna minoriteten i området kläm.

Därför blundar världen inför det faktum att det snart inte finns några kristna i Jesu egen födelsestad.