Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

SR:s Cecilia Uddén: Vi behöver inte vara opartiska

Ruben Agnarsson | 15 dec, 2017

År 2004 blev Sveriges Radios reporter Cecilia Uddén satt i karantän av programdirektör Kerstin Brunnberg för att i Sveriges radio ha utryckt att hon inte tycker att ”svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA. Vi har ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi inte i andra internationella frågor”.

I samma anda besökte Uddén förra veckan Betlehem för att rapportera om palestinska demonstrationer mot Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

”Man har även tänt eld på bildäck” berättade Uddén två dagar innan ungdomar från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga i Göteborg. En palestinier och två syrier greps efter attentatet.

Några dagar senare var Uddén i Jerusalem och intervjuade kristna företrädare som ​precis som Uddén var kritiska mot Trumps beslut.

Att hon inte intervjuade kristna när hon var i Jesu födelsestad Betlehem några dagar tidigare kan ha sin förklaring. Där är nämligen kristna utrotningshotade. År 1950 bestod Bethlehem och omgivande byar av 86 procent kristna. Nu är andelen kristna snart nere i 10 procent.

På Västbanken har andelen minskat från fem till mindre än två procent på några decennier. I Jesu födelsestad finns det i dag endast 11.000 kristna. Orsaken till minskningen är densamma som i övriga Mellanöstern; kristna förföljs, trakasseras och förbjuds utöva sin tro.

Det ligger självklart i sakens natur att kvarvarande kristna i Betlehem och på Västbanken anpassar sig till den muslimska majoritetens ståndpunkter. Det handlar om överlevnadsstrategi, att stödja Trump skulle vara ett säkert sätt att – om inte förkorta – så åtminstone försvåra livet i en muslimskt dominerat territorium som Västbanken. För att nu inte tala om Hamas-kontrollerade Gaza.

I sitt reportage den 10 december bortsåg Uddén från kristna palestiniers hänsynstagande till en muslimsk hegemoni. Istället hävdade hon att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.

Denna politiska etikettering ska ses ​i relation till att Cecilia Uddén själv har sin bakgrund i bokstavsvänstern, som tidigare grafiker på Gnistan – en tidning utgiven av Sveriges kommunistiska parti. Uddén vill inte svara på Inblicks frågor om detta.

Här kan du för övrigt läsa om hur Cecilia Uddén och hennes dotter Alexandra reste in i Syrien samma dag som Alexander Fridback/Egor Putilov. Dessa tre personer var de enda som reste in i Syrien den 13 mars 2012. Både‬ Cecilia Uddén och Egor Putilov förnekar att de reste tillsammans.