Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

En kolos(s) på lerfötter

Ruben Agnarsson | 20 jan, 2017

Socialdemokraternas partiledning och Aftonbladets ledarsidor gick fullständigt i spinn när Anna Kinberg Batra, som fick stöd från Kristdemokraterna, klargjorde att man ville lägga fram en gemensam Alliansbudget för att fälla S-regeringen, genom att samtidigt förhandla med Sverigedemokraterna.
Batra hade tappat kompassenhade gjort ett episkt haveriutspelet var slutet för henne och Batra hade gett upp tanken på att vinna förtroendet genom ny politik.
Aftonbladet”Bomben som kan knäcka Alliansen” blev Aftonbladets löpsedel efter Batras utspel. Men är det inte Löfven och den rödgröna regeringen som kommer att knäckas om en Alliansbudget fäller S-regeringen?
 
​Nu är reaktionerna är förklarliga. Socialdemokraternas maktinnehav bygger på endast 31 procent av rösterna i senaste valet och endast 27,6 procent i senaste väljarbarometern (Sifo) skulle kunna tänka sig att rösta på partiet om det vara val i dag.
Batras utspel avslöjar obarmhärtigt regeringens svaga minoritetsställning, vilket naturligtvis inte är så angenämt, men för en maktfullkomlig partiapparat är detta en välbehövlig påminnelse.
Det blir därmed spännande att se hur de närmaste månadernas politiska debatt kommer att utforma sig.