Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Almedalen: Sverigeester uppmärksammade Gazproms ansökan

Ruben Agnarsson | 06 aug, 2016

Denna artikel publicerade i Inblicks pappersutgåva denna vecka:

-----------------

På kort varsel anordnades ytterligare ett seminarium på Almedalsveckan om den nya ryska gasledningen i Östersjön.

- Arrangören fick till seminariet veckan innan, förklarar Patrik Oksanen, som deltog i seminariet, för Inblick.

Evelin Tamm, ordförande för Sverigeesternas Förbund, och Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och ledarskribent i Mittmedia, har kontaktat Inblick och påpekat att – förutom Inblicks tv-sända seminarium – det på kort varsel faktiskt arrangerades ytterligare ett panelsamtal om Nord Streams ansökan om att få tillgång till Slite hamn under Almedalsveckan.

Frågan som ställdes under seminariet, som Sverigeesternas Förbund anordnade, var om den nya gasledningen är ett harmlöst affärsprojekt.

- Det är ingen tvekan att energi är med i den (ryska) verktygslådan när det gäller försvars- och säkerhetspolitiska påtryckningar, betonade Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson, som menade att det är ett nytt och mycket allvarligt läge.

- Vi måste se situationen så som den är i dag, förklarade han.

 

Undviker Kaliningrad

- De baltiska länderna och Polen hävdade redan från början att Nord Stream är ett geopolitiskt maktprojekt, sade Patrik Oksanen under seminariet och fick medhåll av Anke Schmidt-Felzmann, forskare vid Utrikespolitiska Institutet:

- Även Gazproms beslut att helt avveckla alla gasledningar genom Ukraina talar för att Nord Stream 2 inte är ett kommersiellt utan ett politiskt projekt. Det förstärks ytterligare av det kommersiellt ologiska i att undvika Kaliningrad som gasledningens kontaktpunkt, trots att man där varken skulle behöva söka tillstånd eller övertyga lokalpolitiker.

Det var Sverigeesternas Förbund som i vintras via ett brev till utrikesminister Margot Wallström slog larm om den ryska förfrågan om att få tillgång till Slite hamn för att bygga en ny gasledning.

Patrik Oksanen beskriver Almedals-seminariet som ”en slamkrypare”.

- Arrangören fick till seminariet veckan innan, och in i programmet tror jag på fredagen innan det drog igång. Det förtar inte tesen att Nord Stream 2 var i skugga...för det var det, betonar Patrik Oksanen för Inblick.