Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Är gudstjänsten det viktigaste?

Christian Mölk | 17 jun, 2020

Nu när vi kristna på grund av corona tvingas pausa mycket av vår verksamhet och inte kan träffas som vanligt, så är det inte fel att stanna upp och reflektera teologiskt på vad som egentligen är viktigast för oss.

Det som de flesta kyrkor har fokuserat på är att skapa livestreamade gudstjänster. När allt kommer omkring så verkar det vara detta som är det viktigaste och mest centrala för oss. Gudstjänsten.

Jag älskar att fira gudstjänst, predika, sjunga lovsång och möta församlingen. Jag missar aldrig frivilligt en gudstjänst. Men när jag läser Bibeln så ser jag att även om gudstjänsten är viktig, så är den inte nödvändigtvis det viktigaste.

Exempelvis. Hur ofta gick egentligen Jesus på gudstjänst? Ja, förmodligen varje sabbat. Men det står inte så mycket om det. Och när det väl står att han var i synagogan, så är han mest irriterad på fariseerna för att de håller på att tjafsa om religiösa ceremoniella saker.

När jag läser Bibeln är det för mig tydligt att Jesus inte kom för att starta en ny religion som kretsar kring en ceremoni en gång i veckan. Jesus verkar faktiskt, ironiskt nog, väldigt ointresserad av religiösa ting.

Det som Jesus verkligen är intresserad av är att resa upp människor från det de är fast i. Synagogbesöken är bara tillfälliga stopp i hans egentliga uppdrag, att resa upp syndare, sjuka, demonbesatta och utstötta och ge dem räddning och ett nytt liv som hans efterföljare.

Det som framförallt upptar Jesu tid och energi, är att erbjuda goda nyheter till syndare, sjuka och utstötta. Att ge nedtryckta människor ett upprätt liv. Jesus reser upp de nerbrutna och erbjuder syndernas förlåtelse och frälsning för de som tror på honom. Till de som redan anser sig vara rättfärdiga predikar Jesus att han kommer med någonting nytt, och att de måste ödmjuka sig.

Det är vad jag tror att det kristna livet egentligen handlar om. Att leva ett liv i Jesu efterföljd. Att ge goda nyheter till nedtryckta människor. Att resa dem upp. Gudstjänsterna är en paus där vi kan hämta kraft och fylla på, så att vi se kan gå ut i världen igen och göra det viktigaste, nämligen att fortsätta sprida de goda nyheterna.

Vad tycker du? Vad är det viktigaste och mest centrala i den kristna tron?

Kommentera