Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Flyktingkrisen

Christian Mölk | 03 mar, 2020

Enligt internationell forskning kommer antalet flyktingar i världen öka enormt med tiden. Idag finns det enligt UNHCR cirka 70 miljoner flyktingar. Enligt International Bar Association, uppskattas det bli 200 miljoner klimatflyktingar år 2050 och enligt Cornell University kan 2000 miljoner människor, dvs. 2 miljarder, bli klimatflyktingar år 2100 pga. stigande havsnivåer.

Mot denna bakgrund bör alla rika länder i världen fundera på hur vi på bästa sätt kan hjälpa de människor som hamnar på flykt. Sen flyktingkrisen 2015 har vi haft 5 år på oss att fundera.

Men under dessa år har Socialdemokraterna gått från Stefan Löfvens "Mitt Europa bygger inga murar" till "Antalet asylsökande ska bli rejält många färre". Och Moderaterna har gått från Fredrik Reinfeldts "Öppna era hjärtan" till Ulf Kristerssons "Stärk gränsen!"

Istället för att samtala om hur vi bäst hjälper människor på flykt tävlar politikerna nu om hur vi bäst UNDVIKER att hjälpa människor på flykt. Istället för att komma med förslag om hur vi som ett rikt land kan bidra till en bättre värld, så tävlar politikerna i vem som är bäst på att stoppa flyktingar och stänga gränsen.

Med tanke på hur utvecklingen kan bli, så tycker jag det är bättre att alla länder hjälps åt än att vi i Sverige stänger in oss i vår bubbla och tror att allt går över om ett par år. Om det blir så som forskarna säger kommer det snarare att bli värre än vad det är nu. Och vem vet, kanske drabbas Sverige av en oväntad olycka och det är vi svenskar som tvingas på flykt. Lika bra att redan nu börja behandla andra så som vi själva skulle vilja bli behandlade.