Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Med lögnen som vapen

Ruben Agnarsson | 28 jun, 2018

Det pågår ett propagandakrig om kemvapenattacken i Douma den 7 april. Statliga svenska medier medverkar mitt i detta krig då både Stina Blomgren på SVT och Johan-Mathias Sommarström på SR har rapporterat från landet – under beskydd från Assads soldater.

Både Stina Blomgren och Johan-Mathias Sommarström återger inte helt förvånande den officiella ryska/syriska versionen, som blånekar ​till regimens gasattacker.

New York Times – som själva inte fått undersöka platsen på grund av att ryska styrkor kontrollerar området – har nu noggrant gått igenom de ryska filmer som publicerats från Douma och kombinerat dem med andra rörliga bilder som syriska motståndsstyrkor hann ta innan de tvingades lämna området.

Tidningens kriminaltekniska analyser – som gjort tillsammans med forskare på London University – visar att bomben släpptes från en syrisk militärhelikopter och avslöjar även att klorin användes kvällen den 7 april, allt i enlighet med de många ögonvittnen som intervjuades samma dag.

Till detta kommer tidningens avslöjande om att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte denna kemiska bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport förra veckan.

 

Den ryska propagandan med anledning av gasattacken i Douma ska sättas i sitt rätta sammanhang. Ryssland förnekade först att landets elitförband höll på att ta över Krim – men erkände senare stolt, när övertagandet var fullbordat, allt i enlighet med Moskvas tradition av hemliga militära operationer, skriver militärhistorikern Lars Gyllenhaal i en ny artikel på militärt.nu.

”Men än idag har många svårt att förstå hur Putin kunde förneka detta så fräckt” skriver Lars Gyllenhaal men ger sedan en rad exempel på Moskvas tradition att förvränga sanningen:

– Koreakrigets drygt 25 000 ryska soldater blev offentligt drygt tre decennier senare.

– Ryska stridsflygplans nedskjutning av DC-3 och Catalina år 1952 erkändes först 1989.

– Det sovjetiska engagemanget i Vietnamkriget mellan 1965–1974 offentliggjordes först år 1989.

– Sovjetunionens krig i Afghanistan 1979−1989 framställdes som en fredsbevarande operation som byggde broar och planterade träd.

– Att den sovjetiska ubåten U-137 hade kärnvapnen ombord år 1981 avslöjades först år 2006.

– Spiondömde Stig Berglings flykt till Sovjetunionen år 1987 påstod Moskva att man inte haft något att göra med det, tills 1994 då Bergling självmant kom hem.

Det är mot denna bakgrund som ryska beskrivningar av gasattacken i Douma den 7 april i år ska bedömas.

Att fiska i fel vatten

Ruben Agnarsson | 19 jun, 2018

Efter en uppåtgående trend i opinionsmätningarna flera månader i rad, kom bakslaget för Kristdemokraterna (KD) nu i juni. Partiet noterade då sin lägsta siffra på 23 år: 2,4 procent. Andra opinionsmätningar bekräftar bilden, i Novus opinionsmätning för juni hade stödet exempelvis sjunkit från 3,5 till 2,9 procent.

Kollapsen i väljaropionionen kom efter en lång intervju med Ebba Busch Thor i gaytidningen QX där hon presenterades som ”första KD-partiledare i Pride-tåget” och kunde avslöja att hon tvekat att gå med i partiet på grund av dess ”negativa inställning till homoadoptioner”. Med en sådan redovisad inställning hade Ebba Busch Thor aldrig blivit partiledare.

Intervjun publicerades ungefär samtidigt som Ebba Busch Thor avbokade en Israel-intervju med Inblick, av ”tidsskäl”. Det blev en stor intervju med den mer orädde Lars Adaktusson istället.

I tidningen Dagens undersökning för några veckor sedan fick KD endast 10 procent av de kristna väljarna. Det ska jämföras med de omkring 70 procent som partiet tidigare haft i frikyrkorörelsen.

KD behöver en partiledare som inser att det inte är bland Pride-rörelsens aktivister som KD har sin främsta väljarbas. Inte heller i kretsen av vänsterorienterade journalister, det är att fiska i helt fel vatten. Adaktussons är ett tydligt exempel på att framgång nås genom att våga stå för partiets kärnvärden och inte vända kappan efter vinden.