Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

70 års frihet som kostat 23 600 stupade soldater

Ruben Agnarsson | 19 apr, 2018

Sitter i Jerusalem och lyssnar till fyrverkerierna utanför hotellrummet efter en glädjefylld dag där vi firat Israels 70-årsdag, ett firande som inleddes i kväll. Vi har varit vid Västra muren tillsammans med tusentals människor från hela världen, lyssnat till Hatikva, dansat hora-dans i de judiska kvarteren och firat med tiotusentals israeler som fyllt stadens gator.

Sitter samtidigt och tänker på de 23 600 soldater som har stupat i strider i alla krig mot de omgivande arabstaterna sedan staten utropades, i sitt försvar för Mellanösterns enda demokrati. Då är de som har dött i terrordåd inte inräknade.

Hemma i Sverige anordnades för knappt två veckor sedan en minnesdag för terrorattacken på Drottninggatan där offren och deras anhöriga hedrades på årsdagen av de hemska händelserna i Stockholm.

Här i Israel sker ungefär ett 100-tal terrorattacker varje år och de senaste åren har melllan 20 och 96 personer dödats årligen i dessa attacker, medan mellan 169 och 882 har skadats varje år av samma terrordåd.

Säkerhetshotet mot Israel är ingen låtsaslek. Västvärldens förnumstiga fördömanden av Israels kamp mot terrorismen och mot sina fientliga grannar utgår från en dubbelmoral som är en skam med tanke på Europas egen historia. Det som västvärlden sått av ensidiga fördömanden av Israels kamp för sin befolknings säkerhet,  resulterar nu i en skörd av terrordåd som sprider sig till vår del av världen.

Sveket mot barnsexslavarna

Ruben Agnarsson | 17 apr, 2018

Nu är det bekräftat. Frågan om de 1,2 miljoner barnsexslavarna och 2 miljoner kvinnorna i Indiens sexindustri togs inte upp av Stefan Löfvén när Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Sverige i veckan.

– Inte den frågan specifikt, svarar Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin Inblick på frågan om barnsexhandeln kom upp.

Annorlunda var det för två år sedan. En skildring på Facebook av ett besök på en bordell som Jonatan Alfvén gjorde i början av 2016 skapade en exceptionell medieuppmärksamhet till förmån för de utsatta kvinnorna i Indiens sexindustri.

När statsminister Löfvén i samma veva besökte Indien lyfte han därför frågan med Indiens premiärminister Narendra Modi samtidigt som Margot Wallström intygade i riksdagen att frågan togs på största allvar.

Inför Modis besök har varken Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin eller Per-Anders Sunesson, som tillsattes som ambassadör mot människohandel efter Löfvéns besök i Indien år 2016, kunnat svara på om frågan om barnsexhandel skulle tas upp när Narendra Modi besökte Sverige.

Så blev nu alltså inte fallet och sveket mot omkring 1,2 miljoner barn och 2 miljoner kvinnor som sitter fast i prostitution i Indien är nu ett faktum.

Indiens sexslavar nonchalerades av Sveriges regering samtidigt som utrikesminister Margot Wallström, vice statsminister Isabella Lövin och handelsminister Ann Linde står värdar för en feministisk konferens om ”diskriminering av flickor och kvinnor” där 500 nyckelpersoner från civilsamhällesorganisationer, regeringar, näringsliv samt akademi deltar.

Indiens miljontals flickor och kvinnor i sexindustrin är inte mycket värda när Sveriges feministiska politik blir plakatpolitik.

Narendra Modi i Sverige: Barnsexhandeln en icke-fråga?

Ruben Agnarsson | 16 apr, 2018

I dag anländer Indiens premiärminister Narendra Modi till Sverige. När Stefan Löfven besökte Indien för drygt två år sedan tog statsministern – som ett resultat av Jonatan Alfvéns opinionsbildning – upp frågan om barnsexhandeln i Indien.

Inför Modis besök denna vecka kunde inte Löfvens pressekreterare svara på om frågan kommer upp denna gång.

– Vi får se vilka frågor som kommer upp under överläggningarna, förklarar Dan Lundqvist Dahlin för Inblick.

Det uppdrag som Stefan Löfven enligt Expressens Niklas Svensson gav till till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten mot barnsexhandeln i Indien har dessutom inte lett fram till något konkret visar det sig när Inblick frågar departementet.

Inte heller Per-Anders Sunesson, som tillsattes som ambassadör mot människohandel efter Löfvéns besök i Indien år 2016, kan svara på om frågan om barnsexhandel tas upp när Narendra Modi besöker Sverige.

– Det vet jag faktiskt inte. De har inte pratat med mig om detaljer inför besöket, säger han till Inblick (läs hela intervjun i veckans tidning).

Totalt beräknas omkring 1,2 miljoner barn och 2 miljoner kvinnor vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.

Landet har på senare tid skakats av flera grova våldtäkter och mord på flickor i lågkastgrupper vilket bland annat fått en rad tidigare offentliganställda att reagera i ett öppet brev till premiärminister Narendra Modi.

Populistiskt utspel av Busch Thor

Ruben Agnarsson | 12 apr, 2018

I en intervju i tidningen QX beskriver Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att hon som ung tvekade att gå med i partiet på grund av dess negativa inställning till homoadoptioner. Det är en naiv och okunnig historiebeskrivning för att vinna billiga popularitetspoäng.

Frågan om adoptioner för samkönade par har i Sverige blivit en rättighetsfråga för homosexuella, där barnens rättigheter – bland annat till sina biologiska föräldrar – kommer i andra hand. Barn har i samhällsdebatten blivit en accessoar som ska tillfredställa vuxnas bekräftelsebehov. Kristdemokraterna har traditionellt försvarar barnens perspektiv i dessa frågor.

Statistik från SCB visar att efterfrågan på samkönade äktenskap är liten och dessutom minskande för varje år – minskningen förra året var ca sju procent på ett år – medan antalet skilsmässor ökat dramatiskt. Endast drygt 1000 sådana vigslar (70 färre än året innan) utfördes följaktligen förra året, vilket endast är ca 2 procent av antalet heterosexuella vigslar. Och bland kvinnor är antalet samkönade skilsmässor per år nu nästan lika stort som antalet nya vigslar.

Det är inte svårt att inse att barnens behov av trygghet kommer i andra hand i sådana lättflyktiga relationer. Ebba Busch Thor hade gjort väl i att lyssna till sin företrädare Alf Svenssons varningar för att riva upp samhällets grundvalar innan hon uttalade sig i QX.