Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Yttrandefriheten i Sverige

Ruben Agnarsson | 27 sep, 2016

Bokmässan avslutades i helgen. Hela Sveriges kulturelit samlades för att fira den svenska Tryckfrihetsförordningen, som i år fyller 250 år. Yttrandefrihet är ett komplicerat ämne. På pappret så hyllas yttrandefriheten av alla, men inte alla är lika entusiastiska när denna överlåtelse till det fria ordet väl ska praktiseras. Särskilt inte när någon framför ”fel” åsikter.

I Sverige har vi mycket att vara tacksamma över, när det gäller möjligheten att uttrycka vår åsikt. Det som är en självklarhet i Sverige är en avlägsen verklighet i många andra länder. Att lämna islam för att uttrycka en kristen tro är exempelvis belagt med dödsstraff eller andra statsunderstödda repressalier i muslimska länder som Saudiarabien, Afghanistan, Maldiverna, Mali, Somalia, Iran och Irak.

Och Nordkorea har en inställning till yttrandefrihet och religionsfrihet som gällde i Sovjetimperiet under kommunisttiden. Vissa tecken tyder på att situationen för yttrandefriheten i Kina och i Ryssland håller på att återgå till den situation som rådde innan järn- och bamburidåernas fall.

Även om det fria ordet har en självklar plats i vår demokrati, finns det områden där yttrandefriheten inte kan tas för given. En fråga som det är svårt att ha ett sakligt samtal om är exempelvis abortverksamheten på våra sjukhus. ”Vi hade med glädje tagit emot dig men eftersom du uttryckte åsikter som vi inte kan stödja så går det inte” meddelade Mälarsjukhuset till barnmorskan Linda Steen när hon sökte jobb, enligt Världen idag.

Att som barnmorska uttrycka att man inte vill släcka liv borde inte vara kontroversiellt och inte heller diskvalificera för anställning. Men så är det inte i Sverige år 2016.

Här är tiderna för Inblicks seminarier på bokmässan

Ruben Agnarsson | 20 sep, 2016

Välkommen till ​Inblicks spännande seminarier i monter B06:08 på bokmässan. Här är tider och innehåll:

 

Torsdag 11.00
Socialdemokraten som godkände de kristna friskolorna

För 30 år sedan godkände skolminister Bengt Göransson (S) Livets ords friskola, där Maj-Kristin Svedlund var rektor. Nu möts de igen - i Inblicks monter på årets bokmässa.


Fredag 09.30
Poliskåren och yttrandefriheten

Källskydd, polisläckor, förundersökningssekretess , kåranda och offentlighetsprincipen. Justitierådet och före detta justitiekanslern Göran Lambertz reder ut begreppen.


Fredag
13.30
Islam och det fria ordet

Vebjörn Selbekk, chefredaktör för norska Dagen, blev hotad till livet av islamister efter att ha tryckt faksimiler av Muhammedkarikatyrerna år 2006. Norske S-ledaren Jonas Gahr Støre bad i efterskott om ursäkt för att han som utrikesminister inte i tillräcklig grad stod upp till Selbekks försvar. I Inblicks monter berättar han om yttrandefrihetens pris.


Fredag 15.00 (OBS! Ny tid, flyttat från torsdag)
Ett folkmord blev hans livsuppgift

Nuri Kino är prisbelönt journalist som uppmärksammat EU-kommissionen och USA:s kongress om fokmordet på kristna.


Lördag 09.30
Starta kristna vårdalternativ

Göran Magell blev präst år 1982 och utbildade sig därefter till läkare och psykoterapeut. Han har arbetat som psykiater i över 20 år och har skrivit boken ”Starta kristna sjukvårdsalternativ”. Varför det? är frågan han får svara på i Inblicks monter.

 

Lördag 11.00
De startade ”Mitt kors”-kampanj som fått 10 000 medlemmar på facebook

Efter mordet på en präst i franska Normandie drog de tre prästerna Annika Borg, Helena Edlund och Johanna Andersson igång kampanjen ”Mitt kors”, vars syfte var att i solidaritet med världens förföljda kristna hålla fram korset som kärlekens symbol.
Kampanjen har sedan dess fått stor uppmärksamhet på kultursidor och ledarsidor i svenska dagstidningar, bland annat för att kampanjen inledningsvis fick kritik från Svenska kyrkans ledning. Hör dem själva berätta om varför kampanjen startades och hur de kommenterar all uppmärksamhet som den fått.


Lördag 13.30
De har jobbat 43 år med bibelöversättning i Papua Nya Guinea

Sören och Britten Årsjö har bott i Papua Nya Guinea i 43 år och har översatt Bibeln till Ama-folket och Konai-folket, som talas av 500 respektive 600 personer.
Förra året flyttade Britten och Sören tillbaka till Sverige.

 

Lördag 15.00
Göran Rosenberg om ”Mitt kors”

Den kände journalisten och författaren Göran Rosenberg skrev en debattartikel i Expressen där han menade att ”Mitt kors”-kampanjen riskerar att polarisera och skapa motsättningar, istället för att bidra till dialog. I Inblicks monter berättar han varför han skrev artikeln och hur han resonerar.

Skolmobbing som leder till segregation

Ruben Agnarsson | 12 sep, 2016

De kristna friskolorna uppvisar goda studieresultat, jobbar effektivt mot mobbing, trakasserier och klotter, har välutbildad personal och växer i popularitet. Kanske är det därför som dessa friskolor väcker ont blod hos vissa skolpolitiker som själva misslyckats med att skapa just detta.

Nu senast är det Liberalerna som i ett populistiskt utspel på DN Debatt vill mobba ut och förbjuda religiösa friskolor. Även om udden tydligt är riktad mot muslimska friskolor, drabbas även de kristna friskolorna av artikelförfattarnas resonemang, när de hävdar att ”skolan aldrig får bli en förlängning av föräldrarnas kulturella och religiösa uppfattningar – den svenska skolan ska vara en fristad från just detta”.

Makthavare med fördomsfulla och intoleranta beskrivningar av verkligheten är knappast rätt väg för att främja integration. Det är ju i själva verket det som skapar ett segregerat samhälle.

När nu Liberalerna vill införa sekulärhumanism och ateism som statsreligion i Sverige, bortser man från FN:s deklaration och Europakonventionerna om mänskliga rättigheter som legat till grund för Västvärldens samhällsbygge och som tillkom efter andra världskriget som en reaktion mot statlig skolindoktrinering i Sovjetunionen och Nazityskland.

Dessa konventioner slog nämligen fast att staten ska ”respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.

Tvång, förbud och likriktning är knappast något man förknippar med begreppet liberal. Så motsägelsefull kan debatten bli när desperationen efter högre opinionssiffror blir akut.

Aftonbladets kampanj för totalitära idéer

Ruben Agnarsson | 06 sep, 2016

Aftonbladets ledarsida har de senaste månaderna kört en i det närmaste hysterisk kampanj mot konfessionella friskolor. Fälttåget orkestreras av Jan Guillou, som vid flera tillfällen krävt ett förbud. Därefter har Anders Lindberg, Daniel Swedin och Lena Mellin ägnat krönikor på ledarsidan med samma budskap.

Guillou & co nonchalerar alltså FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionerna om att staten ska ”respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.

Dessa konventioner tillkom efter andra världskriget som en reaktion mot de diktatoriska regimer i Sovjetunionen och Nazityskland som använde skolan för politisk (läs ateistisk) indoktrinering.

Att Jan Guillou, som utfört betalda uppdrag åt den totalitära sovjetregimens underättelsetjänst KGB, nonchalerar mänskliga rättigheter förvånar knappast någon. Men att Aftonbladets ledarsida repeterar totalitära idéer som för tankarna till länderna bakom Berlinmuren, är möjligen lite mer förvånande.