Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Christian-Mölk-1

CHRISTIANS BLOGG

Namn har betydelse

Christian Mölk | 26 jun, 2020

Innan mina föräldrar fick barn bestämde de sig för att deras förstfödda son skulle heta "Christian", för han skulle de ge till Gud. Mitt namn betyder kort och gott "kristen" och det passar ju rätt så bra med tanke på att jag har vigt mitt liv åt att tjäna Herren.

Mina närmaste kallar mig för "Chrille". Det har de alltid gjort sen vi var små. Men eftersom jag har flyttat runt mycket är det bara östgötarna som kallar mig så.

I lumpen kallade några mig för "Jesus" eftersom jag pratade så mycket om Jesus hela tiden. Jag var både stolt och besvärad över att kallas så. Stolt för att det finns inget namn jag håller så kärt som det namnet. Men besvärad att folk jämförde mig med min Mästare. Jag är ingenting jämfört med honom.

När Gud talade till mig för första gången sa han bara ett enda ord: "Christian". Jag blev helt paff. Han visste vad jag hette. Han vet vem jag är. Han känner mig vid namn. Han vill mig väl och har en plan för mitt liv. Allt det rymdes i ordet "Christian".

Namn har betydelse. Gud känner även ditt namn. Han älskar dig och har ända sedan du låg i din mammas mage haft en plan för ditt liv. Be så ska du få, sök så ska du finna.

"Hör på mig, ni kustländer, lyssna, ni folk som bor i fjärran! Herren kallade mig redan i moderlivet, han nämnde mitt namn redan i min mors sköte." (Jesaja 49:1)

Är gudstjänsten det viktigaste?

Christian Mölk | 17 jun, 2020

Nu när vi kristna på grund av corona tvingas pausa mycket av vår verksamhet och inte kan träffas som vanligt, så är det inte fel att stanna upp och reflektera teologiskt på vad som egentligen är viktigast för oss.

Det som de flesta kyrkor har fokuserat på är att skapa livestreamade gudstjänster. När allt kommer omkring så verkar det vara detta som är det viktigaste och mest centrala för oss. Gudstjänsten.

Jag älskar att fira gudstjänst, predika, sjunga lovsång och möta församlingen. Jag missar aldrig frivilligt en gudstjänst. Men när jag läser Bibeln så ser jag att även om gudstjänsten är viktig, så är den inte nödvändigtvis det viktigaste.

Exempelvis. Hur ofta gick egentligen Jesus på gudstjänst? Ja, förmodligen varje sabbat. Men det står inte så mycket om det. Och när det väl står att han var i synagogan, så är han mest irriterad på fariseerna för att de håller på att tjafsa om religiösa ceremoniella saker.

När jag läser Bibeln är det för mig tydligt att Jesus inte kom för att starta en ny religion som kretsar kring en ceremoni en gång i veckan. Jesus verkar faktiskt, ironiskt nog, väldigt ointresserad av religiösa ting.

Det som Jesus verkligen är intresserad av är att resa upp människor från det de är fast i. Synagogbesöken är bara tillfälliga stopp i hans egentliga uppdrag, att resa upp syndare, sjuka, demonbesatta och utstötta och ge dem räddning och ett nytt liv som hans efterföljare.

Det som framförallt upptar Jesu tid och energi, är att erbjuda goda nyheter till syndare, sjuka och utstötta. Att ge nedtryckta människor ett upprätt liv. Jesus reser upp de nerbrutna och erbjuder syndernas förlåtelse och frälsning för de som tror på honom. Till de som redan anser sig vara rättfärdiga predikar Jesus att han kommer med någonting nytt, och att de måste ödmjuka sig.

Det är vad jag tror att det kristna livet egentligen handlar om. Att leva ett liv i Jesu efterföljd. Att ge goda nyheter till nedtryckta människor. Att resa dem upp. Gudstjänsterna är en paus där vi kan hämta kraft och fylla på, så att vi se kan gå ut i världen igen och göra det viktigaste, nämligen att fortsätta sprida de goda nyheterna.

Vad tycker du? Vad är det viktigaste och mest centrala i den kristna tron?